петък, 27 септември 2019 г.

Чадърчета

Новата учебна година вече постъпи на служба. Фръц-фръц. Оранжева рокля, обувки с мъничък ток. Млада и неопитна още, тя дръзко подскача между широки и тесни редове като в игра на ластик. Позалита, попрепъва се, липсва й още опит, но има кураж и за двама. Ловко скача в квадрати и петолиния, изящно се движи в координатна система. Не й липсва чар и вдъхновение. Децата я обичат, може би не толкова, колкото се прехласват по братовчедка й, онази, която с месеци е с къси панталони или с бански костюм, онази, калпазанката с ожулени колене и лакти-Ваканцията. Но понеже на нея, незнайно защо, все й се налага на есен да си взима дълга почивка, та  звъни на любимата си братовчедка да я позамества, та да си отдъхне от тежкия труд през лятото. Краката я боляли, слънчасала май била, топли вълни я обливали. От тебешири, моливи и флумастри пък имала наследствена тежка алергия. Всяка година двете водят този свой раговор, нищо, че и двете съвсем добре знаят, че на едната й е време за почивка, а на другата- за работа. Докато госпожица Ваканция се излежава в леглото, пие чай и мляко с кафе, чете книжка или си пише с приятелки с часове, братовчедка й всяка сутрин дръпва от закчалката якето и раничката си, почуква циферблата на часовника си и излита като стрела, за да хване автобуса и да отиде на работа. На своята любима работа. Там, при децата.
Учебната година идва с листопад от шарени листа- алени, жълти и смесени. И тя ги събира, но не, за да ги сложи в хербарий, а за да ги направи пак зелени и живи. Тя е умна, знае как става това. Трябва и слънце и дъжд, вода, мъничко сняг, пързалки, шейни. Коледни сладки. Мартенички. И няколко месеца време.
Има нещо, което не знаете за Учебната година! Тя е колекционер. На чадърчета. Има такива с поне пет цвята за топлите шарени дни, има големи на бели и сини петна за най-дъждовните, има и прозрачни, за дните, в кото танцуват снежинките. За всяко дете тя има чадърче- за да го пази то на сухо, да пази главичката и косичката, за да не се намокрят тетрадките, моливите и даже дори и учебникът по математика за 11 клас. Чадърчета, които пазят главичките и чертичките. С обич. Вие искате ли едно?

Няма коментари:

Публикуване на коментар