петък, 2 август 2019 г.

Коктейл на плажа- мисията възможна

На плаж сте ходили, нали? На плаж, където децата пищят и родитителите или викат по тях или търчат като луди след тях и пак викат. Олелия! С деца на море! Катастрофа! Ден след ден, търчите, викате, безпокоите се, ако влязат по-навътре в морето. Нормално. Не почивате. Вие сте родители, все пак.
Най-трудоемка е почивката с много малки деца. Повечето експерти препоръчват да не водите дете под годинка на море. От здравословни съображения, не заради друго. Може и да са прави. Лично аз за пръв път заведох сина ми на 2 години, а дъщеря ми на 1 и нещо. Така се случи. Когато бяха бебета изобщо не си и помислях да тръгна надалеч с целия съпътстващ "антураж". Не че като станаха над годинка много по-различно беше. То са храни, канчета, тиганчета, 3 сака с дрехи, 2 аптечки, колички и какво ли още не. Веднъж носих даже и котлон! Вече съм позабравила тази чудна драма! Още обаче помня, едни комари с размер на птички, тях не мога да забравя никога!
Каквото и да си приказваме, всички добре знаем, че няма начин да се измъкнем от големия багаж, щом почиваме с децата. Та това е тяхното забавление, как ще им го отнемаме! И не го правим. Носим си чинно басейнчето, поясите, плувките, сто и двадест артикула за копаене, ровене и събиране на пясък, чадър, осемнадесет хавлии и хладилната чанта. От всички технологични измишльотини, създадени за облекчение в горещините, които познавам, след климатика, хладилната чанта е нещото, което много ценя и обичам. Нищо, че бая си тежи. Но за нея след малко. Да се върнем на плажа. Кой плаж обаче? Лично аз харесвам плажовете, които не са претъпкани с чадъри, шезлонги и сковани надве-натри съмнителни заведения за цаца и кебапчета. Не обичам, никак, ама хич, съседът по чадър да си тика краката в носа ми. Отвратително ми е и не си почивам. Още по невъзможно е да отидете с две малки деца на подобен плаж. Едно, че няма никак да ви е комфортно, точно заради навалицата около вас, второ и децата ще се изнервят, понеже те по природа обичат да им е широко и свободно. Няма да се занимават с някоя леля или чичко да им пазят и тишина, и спокойствие, я! То не е забавно, ако не е олелия, поне мъничка олелия. По тези причини, когато децата ми бяха малки, ходехме по разни забутани места, без много-много посетители. Преди години имаше такива по Черноморието. Сега нещата се промениха и тия уникални кътчета взеха безвъзвратно да изчезват. А това е жалко, толкова жалко и тъжно. Все пак, ако и вие не си падате много по навалицата и плажуването гъз до гъз, сигурна съм, че ще намерите някое от тия местенца, където да забиете чадърчето на първа линия, да метнете хавлиите на пясъка и да напълните басейнчето за малките. После, взимате детето, барабар с басейнчето и се натиквате под сянката на вашето си чадърче. Отваряте хладилната чанта, вадите сокче или водичка за него, а за вас бира, тоник или пък защо не и коктейл, предварително приготвен и чудесно охладен. Казвате си наздраве, никога не пропускайте наздравицата с децата, те това много го обичат. Пийвайте и говорете с децата, разказвайте им смешни, винаги смешни истории. Най-смешни са онези истории, в които смешните сте вие. Имате такива, нали? Жестоко! Давайте смело и влизайте в роля!
Ако децата ви са вече попораснали, те неминуемо ще искат да играят и самостоятелно, особено на брега и особено в най-големия пек! Опитайте се да ги накарате да носят шапка и ги мажете обилно със слънцезащитни кремове. Най-добре е шапките да са в светли цветове, а пък слънцезащитното мазило да е под формата на спрей, децата го предпочитат- по лесно и по-бързо се нанася и не им губи от ценното време за игра. В хладилната чанта винаги носете голямо количество вода, особено, ако сте по-далеч от мястото, където сте отседнали или няма магазинчета наблизо. Водата е хубаво нещо и за пиене, и за игра, разбира се. Играйте заедно с децата в морето, гушкайте ги, докато са още мънички и се наслаждавайте на прегръдката на вълните. Те обичат това и го запомнят. Тези моменти стават спомени, най-милите спомени, защото са обич, игра, свобода и радост. Те не се забравят. Никога, нали? Ако не носите надуваем басейн, таткото е човекът архитект. Копаенето на дълбока дупка, която морето само ще напълни с вода е чудесно забавление за децата, даже и за татковците, да не ги подценяваме, нали! Те, че и майките даже, са си също деца, малко поостарелички, ама детското не се отмива от душата току така. За по-напреднали в строителството, както и за онези с богато въображение, препоръчваме да се занимаят с по-сложната задача построяване на пясъчен замък. Аз така и не успях да създам нещо, дето да изтрае повече от пет минути, децата се справят по-успешно от мен. Аз ходя само да ги снимам и да подкачам баща им. Защото е забавно, нали?
Когато децата станат ученици, тогава става значително по-лесно и пътуването, и плажуването. Стига да има интернет, разбира се. Колкото и да не ни харесва, това е съвременният начин на общуване. Децата обичат своите приятели, не искат да губят връзка с тях, пък и е готино да се изфукаш с някоя снимка, че си на море, докато другите не са. И големите го правят. Много е гадно, нали? Ако поне за малко успеете да ги откъснете от безкрайния чат, то вероятно ще е или като ги помолите да отидат да ви купят нещо за хапване от плажното капанче, или да се разходят с баща си до някое близко място, където да си направят някоя и друга уникална профилна снимка. Мойте все катерят разни скали, та да им треперя, а пък те да ми се смеят. Щото нали, на тях им е забавно!
Та, ето, нали искахте коктейл на плажа. Дойде ви времето. Отваряйте хладилната чанта и ако ледът още не е станал на вода, слагайте го в чашата, сипвайте малко захар, изтискайте набързо един лайм, турнете му 5 листа мента, ром (да не забравите) и догоре газирана вода. Изтягайте се под сянката, пийвайте и слушайте любимия звук. Този на морето. Прекрасно, нали?
Желая ви весела ваканция и не забравяйте хладилната чанта!

Понеже няма да е честно само вие да го карате на коктейли, ето една много лесна рецепта за безалкохолно мохито за децата. То е същото като за големите, само му липсва ромът. За него си трябват 18 навършени, поне на нас така ни се иска!

 Детско "Мохито"

Необходимо ви е следното:








ВЕСЕЛА ВАКАНЦИЯ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар