петък, 2 август 2019 г.

Децата и четенето

Помните ли коя е първата ви прочетена книжка? Едва ли. Много време е минало оттогава, много книги сте прочели, много неща сте преживели. Но със сигурност помните историите, разказвани ви от вашите родители преди сън, нали? Онези, понякога набързо съчинени приказки, в които често и вие сте били в ролята на някой от героите. Така започва всичко. С разказване.
Когато децата са много малки, те обожават да чуват гласа ви. Говорете им, разказвайте им приказки, нищо че още не разбират смисъла им. Важно е да чуват гласа ви. Пейте им, дори и да не пеете добре. Те не са капризни. Така ще изградите връзка, която остава за цял живот.
Щом децата поотраснат четете им кратки и забавни приказки. Има много такива. Ако пък умеете да съчинявате истории, това е просто чудесно. Правете го винаги, когато можете. Децата обичат тези моменти. Те слушат гласа ви, думите. Някои разбират, други още не, но асоциативно изграждат от всяка ваша история частица нов свят, техен, уникален. После ще започнат да ви прекъсват и да допълват историята, така, както на тях им харесва. И това е вече прекрасно. Те са малки невероятни творци. С малко думи създават истории, които големите не могат.
Четене. Това е следващата фаза. Научете ги да познават буквите. Има много забавни шарени книжки, които да ви помогнат. След азбуката, е ред на думичките. А те са толкова много. Не спирайте с историите, съчинявайте свои или им четете. Важно е как им четете и разказвате. Ако сте изнервени или притеснени, те ще усетят това. Опитайте се да влезете в историята, каквато и да е тя. Това ще помогне и на вас. Не забравяйте- различните герои имат различен глас. Пробвайте. Забавно е. Децата си умират от смях като ви слушат. Предложете им те да четат част от историята или репликите на героя, когото харесват. Става чудна игра. Нищо, че може и да е късно. Важно е да сте заедно и да се забавлявате. Време за сън все ще остане.
Дойде ли време за училище, не настоявайте детето да чете всички книжки от списъка, оставете го да избере тези, които му харесват. Даже и да ги избира само по кориците. Така то ще се чувства свободно в избора си и никога няма да намрази четенето.
Когато почивате на море или на вилата, носете по някоя книжка, от тези, които детето обича и разбира се, тази, която вие обичате. Това прави добро впечатление. И по страничка да прочетете пак е добре, не насилвайте нещата. Децата обичат да играят, това е много важно. Когато се уморят, почетете, разкажете си нова история, напишете я, за спомен. Снимайте се, копирайте снимката на хартия и я добавете към листа с историята. Не е зле, нали? Спомените са хубаво нещо. Остават с нас завинаги. Точно като онези истории, които още помните от детството, точно преди да заспите. Думички, с гласа на любим човек. Какво по-хубаво от това?

Няма коментари:

Публикуване на коментар