петък, 2 август 2019 г.

Сезонът на палатките

Летните месеци са време за активна и пълноценна почивка за цялото семейство. Време да сме повече заедно, време да легнем на тревата и да чакаме някоя падаща звезда с надежда за сбъдване на желание. Лятото е времето на морето, на синьото, на жълтото, на усмивките и сладоледа. То е и чудесно време за излети в планината, когато жегата в града е нетърпима и въздухът е нажежен и сгъстен до пръсване. Планината ни приютява със зеленото си хладно дихание, с дебелите сенки на старите големи дървета, с шума на ручеи и игриви поточета. В планината се диша добре и изнемощелите ни от  градския смог дробове се пълнят с наситен с горски аромат въздух, попиват го и се пречистват. В планината се диша леко. Там мислите ни стават по-светли, вярата ни по-голяма, надеждата ни по-силна.
Планинските курорти предлагат множество удобства, с които съвременият човек е свикнал и които са част от ежедневието му. Като банята примерно или като меко удобно легло. Хотелът, колкото и да е невероятен, не може да предложи това, което природата може и то без усилие. Ако не ви е толкова страх от разни досадни дребни насекоми и подобни гадинки, с които трябва да се справите, използвайки някои съвременни средства и някои не толкова съвременни хитрини, то планината ще ви омагьоса, че ви очарова, ще ви накара да я обичате и да се връщате винаги при нея. Ще идва в съня ви, ще запечата аромата си в спомените ви и никога няма да ви напусне усещането за нейното великолепие, тишина и покой.
Лятото е времето, в което е добре да вземете палатката и хладилната чанта и да прекарате няколко нощи под звездите. Забавлението е гаранция. Всеки помни вкуса на месцето, печено на жива жарава, всеки е търсил картофчетата под въглените в огнището и всеки е горил езика си с тях. Всеки, обаче, е запомнил и вкуса, и мириса им. Това е спомен за цял живот.
Ако решите да се нагълтате с по-голямо количество свеж въздух и да си отпочинете от невъзможния градски шум, то вашето място е планината. Днес се предлагат чудесни решения за хората, решили да прекарат свободното си време там. Вариантите за палатки, в които да отпочивате са много. Избирайте стоки от доказани производители , които гарантират за качеството на своите продукти, за да бъде ваканцията ви спокойна и без излишни затруднения при сглобяване или разглобяване на палатката. За по-голям комфорт и през деня, и през нощта, може да ползвате специално разработените за къмпинг условия надуваеми дюшеци. Повече от това не ви е нужно. Е, разбира се, ще трябва да си осигурите храна и питиета за малките и за големите участници в лятното ви приключение. Чадъри няма да са Ви необходими, планината ги предоставя, безплатно.
Почивайте в тихата прегръдка на планината, наслаждавайте се на цветовете, на ароматите й. Забавлявайте се, говорете, пейте песни и разказвайте стари или пък страшни истории вечер около огъня, но не забравяйте да пазите от пожар, да пазите чисто и да не нарушавате крехкото равновесие, което поддържа красотата на живата природа. Говорете с нея на един език. Тя разбира вашия. Заслушайте се и ще чуете нейния глас. Той разказва приказки. Чудни приказки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар